Met ons verstand, ons bewustzijn hebben wij mensen een extra tool ten opzichte van dieren.

Mooi en handig, maar… veel te overschat. Zie het echt als een extra tool, een soort rekenmachine/computer.

We zijn nog een jonge soort, wij mensen en hebben nog lang niet door hoe het goed te gebruiken. Last van kinderziektes zoals ‘angststoornis’, piekeren, ‘beren op de weg zien’. Met ons verstand houden we zo bepaalde emoties in stand waarmee we het onszelf lastiger maken dan nodig.

Ik zeg niet dat we de tool niet moeten gebruiken. Het is een mooi analytisch hulpmiddel, maar wat we aan instinct, reflexen en intuïtie hebben meegekregen, moeten we niet ongebruikt laten. Dat kan niet eens – je kunt dan beter spreken van er tegenin gaan. En dat kost veel extra energie. Onnodig.

Ik onderzoek de wisselwerking tussen die drie, verstand, gevoel en gedrag. Binnenkort over te lezen in ‘Hoe word je een geluksvogel’.  (Rechts onderaan de webpagina kun je er op intekenen.)

Het is goed om te beseffen dat we als mensen in het gebruik van het verstand nog in de kinderschoenen staan.

Ook de wetenschap – psychologisch en neurofysiologisch – weet nog lang niet precies hoe het allemaal werkt. Vervolgens komen de nieuwste inzichten in psychologie, fysiologie, biologie ook nog niet direct bij elke betrokken wetenschapper of deskundige in elk van die vakgebieden.

Niet alleen over mensen, ook over diergedrag worden nog elk jaar nieuwe ontdekkingen gedaan. Martin Gaus en Cesar Milan bijvoorbeeld, vertellen nu heel andere dingen over honden dan 10, 20 jaar geleden.

Er is een zeer nauw verweven wisselwerking tussen emoties, gedrag en verstand –  inmiddels weten we bijvoorbeeld dat psyche het immuunsysteem beïnvloedt.

De samenhang is goed te herkennen in de ademhaling: je kunt bewust beslissen op een bepaalde manier adem te halen. Maar als je te lang je adem inhoudt, komt er een sterk signaal, gevoel in je op om toch echt adem te halen. Als je er niet op let, gaat je ademhaling op de automatische piloot. Heb je echter gedachten van ‘spannend’ ‘gaat dit wel lukken’ ‘goed opletten’ – dan houd je onbewust je adem in.
Zulk soort processen gebeuren elke split second. Ieder mens reageert weer anders op bepaalde situaties, woorden, gebeurtenissen.

Vanuit je hart beslissen, je ‘gut feeling’ gebruiken, dat zijn uitdrukkingen voor het geïntegreerd gebruiken van je instinct, je intuïtie, je empathisch vermogen, je neus voor mogelijkheden èn je verstand.

Ben je geïnteresseerd in dit onderwerp en wil je meer weten, neem dan contact op via het contactformulier.